Küçük Alanlarda Çok Yönlü Stüdyo Tasarımı

On4 TV Stüdyo Tasarımı



On4 TV'nin stüdyoları şimdilik bir iş merkezinin çeşitli katlarına yayılmış durumda. Stüdyo olması düşünülerek planlanmamış binaların sonradan teknik projeler ile kullanışlı alana çevrilip program çekimlerine uygun hale gelmesi kullanım açısından çok kolay olmayan bir durum. Kanal direktörlerinden Okan Taş ve ekibinin stüdyoyu en kullanışlı hale getirmeleri planlarına dahil olarak, sadece 8 metreye 6 metrelik yaklaşık 50 m2'lik kullanım alanımızı 5 bölgeye ayırıp,  hareketli masa ile kameraları orta noktada buluşturup tüm açıları en verimli kullanacağımız şekilde tasarladık. Yukarda planda görüldüğü üzere ;
Alan A Ana Haber,
Alan B Ayakta Sunum Programlar
Alan C Sohbet Programları
Alan D Ayakta Sunum  ve Greenbox ile çok amaçlı kullanım alanı oluşturuldu. 




Televizyon stüdyosu tasarımında önemli noktalardan biri olan "derinlik" malzemeleri ana öge olan sunucu ve konuğu fondan olabildiğince ayırarak oluşturuldu ve çoğu bölgede ters ışık, açılı elemanlar ile varyasyonel kullanıma uygun hale getirildi. 





Bütçe ve çok yönlü kullanım ön planda tutularak ortaya RGB LED aydınlatma ile her renk kullanılabilen, kromatik tonların hakim olduğu bir stüdyo çıktı. Tavan yüksekliğinin az olması nedeni ile iri tuğla taş dokusu yerine daha küçük taş görünümü ile çok daha fazla alan kaplıyor gibi görünen doku seçilerek algısal bir oyun oluşturuldu. Aynı zamanda tavan yüksekliği dezavantajını minimal seviyeye indirmek ve geniş yüzey algısı oluşturmak için olabildiğince çok dikey ve yatay çizgiler kullanıldı. Televizyon stüdyosu tasarımında önemli unsurlardan biri olan podyumu yükseklik dezavantajı nedeni ile kullanmak yerine, masa önüne podyum varmış gibi bir his uyandıracak şekilde yükselti yaparak maksimum kullanımı sağladık. 



Derinliğin her açıda çokça hissedilmesi için masa önü dahil kameraya olabildiğince yakınlaşan ve fondan maksimum derecede uzaklaşan, pleksiglass gibi geçirgen malzemelerden faydalandık.



ahmet rüstem ekici gürcan telci bote tasarım



Atölye ve imalat çalışmaları sırasında sıkça yanında bulunduğum, dekor tasarımı ve imalatında yıllardır profesyonel bir şekilde çalışan Gürcan Telci'nin Balat'ta bulunan ofis ve imalathanesinde oldukça artistik fotoğraflar çekme şansım oldu. Atölyeler özel düzenlemeler yapmadan ilginç, soyut görüntülerin çıkacağı harika alanlar. İmalathanenin yeni maskotu ise "Pıncığ" isimli kedicik. 









Ahmet Rüstem Ekici




Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya