Cape Town'da Sokak Sanatı

Juma Mkwela ile Woodstock'un tehlikeli sokaklarında




Cape Town'a gitmeden önce beni Güney Afrika ile ilgili en çok heyecanlandıran şeylerden biri sokak sanatıydı. Juma Mkwela ile tüm bu sokak sanatını araştırırken tanıştım ve gitmeden özel bir tur için randevulaştık. 

Woodstock bölgesi Cape Town'un özellikle sanat ve tasarım alanında gelişen bir bölgesi. 2011 yılı öncesine kadar uyuşturucu ve suçun merkezi olan bölge Freddy Sam isimli bir sanatçının çalışmaları ile dev bir tuvale ve eski yapılar, fabrikalar yavaş yavaş büyük tasarım ofislerine dönüşüyor. Ancak bu gelişmeler şimdilik sadece ana caddelerde. İç sokaklara elinizi kolunuzu sallaya sallaya girmeniz pek önerilmiyor. Bu yüzden Juma ve arkadaşları bu bölgelerde sokak sanatını geliştirerek burayı daha güvenilir ve yürünebilir bir hale getirmeye çalışıyorlar. Faith47 ve Dal East çifti bunlardan en popüler olanları ve bir çok uluslararası sanatçının çalışmaları duvarları süslüyor. 

Gezi saat 9'da henüz o sokaklarda yaşayan, su yerine alkol tüketen insanlar ayılmamışken başlıyor, sokak sokak Woodstock bölgesinin duvar resimlerini Juma'nın rehberliğinde hikayeleri ile dinliyorsunuz. Aslında Juma sizi bu gezinin ardından şehire 40 dakika uzaklıkta, barakalardan oluşan bir bölge olan Khayelitsha kasabasına götürüyor ve oradaki sanat projelerini gösteriyor. Kısıtlı zamanım ve bir başka kasaba ziyaretim olduğu için bu turuna katılamadım. 

Elicser ve Urbanski

Faith47 

Freddy Sam

No Hope

Interesni Kazki



Masai 

faith47

Nardstar

David Shilinglaw



A.Dub

Side Street Studios içerisinde bir çok yerleştirme,sokak sanatı örneklerinin yer aldığı bir sanat merkezi. Turun kahve içecebileceğiniz bir durak noktası. Augustine Kofie,Urbanski ve Elad'ın bir çok çalışmasını görebilirsiniz.

Jaz

Faith47


Dal East





Tur ortalama 90 dakika sürüyor. Ücreti 40 TL. Juma'ya bu linkten ulaşabilirsiniz. Eğer yolunuz düşerse turistik geziler dışında şehrin arka sokak hayatlarına şahit olmak için mutlaka ama mutlaka katılmanızı öneririm. Şehrin sadece milyon dolarlık sahil evlerinden oluşmadığını çok daha net görüyor ve hayatı trajedilerle dolu insanların yeni neslin eğitimi, sosyal sorumluluk projelerine katkıları ve sokak sanatını geliştirmeleri için harcadıkları çabaya şahit oluyorsunuz. 

Bu tur dışında Cape Town'ın bir çok bölgesinde rengarenk duvar resimleri görmeniz mümkün. Aynı zamanda sokaklarda bir çok heykeller ve yerleştirmelerde mevcut. 



 Şehirde bir zamanlar ayrımcılığın tavan yaptığı dönemlere gönderme olan yerleştirmelere rastlayabilirsiniz.



Bo Kaap denilen bölge daha çok müslümanların yaşadığı, bolca minare ve renkli evler göreceğiniz rengarenk bir kısım ve sokak sanatının çok güzel örnekleri ile dolu. 


Ahmet Rüstem Ekici


Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya