Too Cyy

Su ve Dağ




Nomadic Art Camp - Göçebe Sanat Kampının bu seneki sergisi için ülkemizden gelmeden önce bir çalışmamızı yanımızda getirmemizi istemişlerdi. Daha önce hiç 'yurt' ismini verdikleri çadırda kalma deneyimim olmadığı için çok kısa yurt görsellerine baktım ve ardından hafızamda kalanları el yapımı kağıtlara önce eskiz, ardından izometrik teknik çizim ve son olarak daha teknolojik hale getirerek Manas destanından bir sözü QR koda hapsederek çadırın desenini oluşturduğum bir çizim serisi oluşturdum.

Dışardan bakınca minimal görünümlü bu çadırların içine girer girmez başka bir dünyaya giriyorsunuz. Dışındaki beyazlığa, sadeliğe zıt tamamen renk, doku ve desenlerden oluşan apayrı bir dünya... Böylece gitmeden önce bitirdiğim ve yanımda getirdiğim çizimlerimin ne kadar teknik,steril ve soğuk durduğunu farkettim. Deneyimime oldukça zıt olan bu durum bu sefer çadırda kaldıkça, ve 3200 metre yüksekte yaşadığımız her gün boyunca gördüğüm onca renk,desen ve boşluk duygusu diğer çalışmalarımı oluşturmaya yönlendirdi beni.

bishkek art

bishkek art

bishkek art




Özellikle Son-Kul bölgesi çok büyüleyici bir coğrafya. Uçsuz bucaksız yeşillik mavi ile birleşiyor Son-Göl ismini verdikleri, uğrunda savaşlar verilmiş bu topraklarda. Son-Kul öylesine boş ve ıssız ki, gördüğünüz yüzlerce at, koyun, inek bu boşluğu dolduramıyor. İnsan ölçek olarak küçük bir nokta olarak kalıyor 3000 metre üstündeki bu düzlükte ve gece gökyüzü neredeyse evrendeki bütün yıldızları sizle buluşturuyor.  Son-Göl ismi ve Dünyanın en kalabalık ülkelerine yakınlık duygusu bende bir kıyamet senaryosu oluşturdu ve çektiğim fotoğraflara yine kendi 3D çizimlerim ile kolajı bu senaryo üzerinden oluşturdum.

Son olarak artık şehre dönmüştük ve Bişkek Sanat Müzesi içinde sergi alanımıza bakarken bir anda duvarda bir musluk fark ettim. Galerinin köşesinde duran büyük ölçekli musluğa önce anlam veremesem de tarihi bir bina olmasından dolayı zamanında yangın vb durumlar için planlanmış bir musluk olduğunu , defalarca kullanıldığını öğrendim. Çeşitli darbe dönemlerinde yağmalanan müzenin, yok olan renklerine şahitlik etmiş bu elemanı, sergi ismimiz ile bir araya getiren şey arasında bağlantılar kurdum. Thales'ten bu yana suyun önemi, her şeyin özü olması, günümüzde ise en çok kirlettiğimiz doğa elemanlarından biri olmasını yine Çin malı plastik toplar ile sembolize ederek mekana özgü yerleştirmemi bu köşeye göre kurguladım.

colorfull balls art

colorfull balls art installation
Colorfull Balls Art Installation - Too by Ahmet Rüstem Ekici



Toplam 6 farklı ülkeden gelmiş sanatçının işleri yanı sıra Kırgız sanatçıların çalışmalarınında yer aldığı sergi 5 Ağustos itibari ile açıldı ve 1 ay süresince Kırgızistan Sanat Müzesinde olacak.



Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya