HATIRLAMAK- UNUTMAK - SELF SERVICE ART PERFORMANS GÜNLERİ




Küratörlüğünü Ayça Ceylan ve Pınar Derin Gençer' in üstlendiği “hatırlamak-unutmak” başlıklı self-service art performans günleri, 18-19-20 Mayıs tarihlerinde Krank Art Gallery ve Tomtom Gardens mekan işbirliğiyle Palazzo Tibaldi ve Otopark'ta gerçekleşecektir.
“Hatırlamak, kırılgan bir şehir gibi. Şehrin içinde gülenler, üzülenler, kızanlar, nefret edenler, suçluluk duyanlar, onarmaya çalışanlar ve niceleri bir arada. Bir aradalık hali insan türü için zaman zaman içerisinden çıkılamayan duygu durum çatışkılarının da nedenlerinden biridir. İçerisinde sıkışıp kaldığımız ya da kendi isteğimizle ikame halini sürdürdüğümüz duygu durumlarımız bir beden, bir mekan ve bir zaman içerisinde duyular ve/veya sezgiler aracılığıyla kendini var eder. Var olabilmek adına bağlantı nesneleri olarak beden, mekan ve zamanı kullanan duygu durumlarımız kendine ritüelistik bir dünya yaratır. Bu Dünya’da;
Ceyda Alparslan, “önce sevdiniz” sözlerini işlediği kurban ritüeli üzerinden zamanlar arası bir bellek soruşturmasına girer. Dila Yumurtacı sezgilerin patikasında izleyenleri şimdinin, buradanın yakınlarında bir molaya davet eder. Dilan Ceylan Emektar, temizleme-temizlenme halinin tekrarlı yapısı üzerinden bir arınma ritüeli yaratır. Dadans benliğin değiş tokuşunu yansımalarla rastlaştırıp bedenlerimize bükülen zamanın mümkünlüğü hissettirir. Neriman Arslan, geçmiş ve şimdi arasına bir ip kurup hatıraların reenkarnasyonunu görünür kılar. Ufuk Şenel, eşyaların ruhları ile iletişime geçip çağırmak istediğimiz halet-i ruhiyelerimizi bedenlerimize dokundurup yaşama musallat eder.
Bu dünyada hatırlamak insanı ödül-ceza mekanizması kapsamında cennet ve cehennem arasında bir yolculuğa çıkarır. Her bir yolculukta zamanı yeniden inşa ederiz. “ Ayça Ceylan
“Unutmak bir şeyin önemli olması durumudur; unutmak kayıtsızlığın zıttıdır. Unutmak doğanın acı hissiyle güçlenir; unutmazsak, canımız acır, yanarız, yaralanırız. Fakat sorumluluğumuz, unutmayı yalnızca bir sinir ucu durumu olmaktan kurtarmaktır. Unutmadığımızda, varlığımızı yitiririz ve unutmak varlığa geri dönüş yoludur. Doğadaki her şey zamanı gelince ölür. Ama insanlar öleceklerini bilirler ve tıpkı bunu bildikleri gibi unutacaklarını da bilirler. Unutmak için bir sözcükleri vardır, onu beklerler, unutmayı düşsel olarak yaşarlar. Uzun vadede bu eylemin gerçekten kabul edilmesi, iyileşmek, özgürlük duygusuna ulaşmak için gereklidir. Seneca; ''Yaşamın gerçek tadını, onu ödemeyi isteyen ve hazır olandan başka kimse alamaz'' diye belirtmiştir. Unutmak yaşamaktır, yaşamın içindeki boşluklardır. Ve onun gerçek tadını, onu ödemeyi isteyen ve hazır olandan başka kimse alamaz.
Eda Emirdağ, sessizliğin kök saldığı beyaz kumaş parçasının üzerindeki ayak izlerinin ardından belirir. Sandalye üzerindeki bu kadın, her şeyi saran bu derin sessizliğe dalar ve çığlıkların yükseldiği benliğinde kendini görür. Genco Gülan, renksizliğin içinde tanımlanmış bütün parçalarıyla 'Unutmayı unutursak buna hala unutmak denilebilir mi?' sorusuna yanıt arar. Halil Atasever, bir mektubun içinden dile dalgalanan sözcükleri ile unutmayı, biyolojik ve fizyolojik zemininden alıp toplumun her hücresine nüfuz edecek olguya dönüştürür. Hilal Sibel Pekel, beden ve yazının belleklerinin arasında kurduğu köprü ile unutmak ve ertelemek kavramlarını aynı zemine inşa eder.  İpek Taşdan, Berna Efeoğlu'nun eşliğinde, Edip Cansever'in salıncağı ile çok çabuk geçsin istediklerinin bedenindeki görülen ve görülmeyen tüm izlerini araştırır. Pawel Korbus, Yunan mitolojisinde yeraltı dünyasında akan nehirlerden biri olan Lethe Nehri' nde yüzerek unutmayı dener.” Pınar Derin Gençer
Performans günleri Çağrı Erdem’in Embodead performansı ile son bulacaktır. Katkılarından dolayı Lublin 2017 700 LAT MIASTA ve Istanbul Performance Art' a teşekkür ederiz. Performanslar ve konuşmalara katılım ücretsizdir.





18 Mayıs, Palazzo Tibaldi, performans/performance
19:00: Reenkarnasyon/ Reincarnation, Neriman Arslan 
Ahde Vefa: Dua Performans/ Loyalty to the cause: Prayer Performance, Eda Emirdağ

20:15: Domesterapi/Domestherapy, Dilan Ceylan Emektar
            Bir Dilek Olarak Unutmak/, İpek Taşdan, Berna Efeoğlu eşliğinde

21:00: Sergilenebilir Anlar/The Displayable Moments, Ufuk Şenel        
            Absans/Absence, Hilal Sibel Pekel

19 mayıs, Palazzo Tibaldi, performans/performance
19:00: Görelilik Üzerine ve Göre/ On Relativity , dadans
            Unutmak/to forget, Genco Gülan

19:00: Reenkarnasyon/ Reincarnation , Neriman Arslan
20:00: Kuzu Projesi/ Lamb Project, Ceyda Alparslan
            Adlandırılamayan/Cannot be named, Halil Atasever

20:45: Deneyüstü Deneyler/ Transcending the Senses, Dila Yumurtacı
            I'll Try To Forget, Pawel Korbus

20 Mayıs, Otopark, sanatçı konuşması/artist talk, performans/performance

14:00 - 14:45 “Biz kimiz?”/”Who are we?”, Ayça Ceylan, Derin Gençer

15:00-18:00 Sanatçı Konuşması/Artist Talk, (Berna Efeoğlu, Ceyda Arpaslan,Çağrı Erdem, Dadans, Dila Yumurtacı, Dilan Ceylan Emektar, Eda Emirdağ, Genco Gülan, Halil Atasever, Hilal Sibel Pekel, İpek Taşdan, Neriman Aslan, Pawel Korbus, Ufuk Şenel)

18:30-19:30 Embodead, Çağrı Erdem

Palazzo Tibaldi, Tomtom Mahallesi, Tomtom Kaptan Sk. No:8, 34433 Beyoğlu/İstanbul
Otopark, Hacımimi Mah. Boğazkesen Cad. No: 108/A 34425 Beyoğlu



Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya