ELEĞİMSAĞMA


Ömer Seyfettin Hikayesi Eleğimsağma Soyutlama , MDF Üzeri Lazer Kazıma ve Akrilik Boya , 40x40 cm, 2017




ELEĞİMSAĞMA  isim, meteoroloji Düşmekte olan yağmur damlacıklarında güneş ışınlarının kırılıp yansımasıyla gökyüzünde oluşan yedi renkli, kemer biçimindeki görüntü, alkım, ebe kuşağı, ebemkuşağı, gök kuşağı , hacılar kuşağı, Meryem Ana kuşağı, alaimisema 


Çocuktum, hafızamda derin izler bırakmış ağır bir öyküydü "Eleğimsağma". Tüm Ömer Seyfettin hikayeleri gibi toplumun çeşitli kesimlerini konu alan bir kitap içindeydi. Aklımda Emine diye kalmış ana karakter. Ayşe imiş meğerse. Büyüme çağında Ayşe'nin artık çarşafa girme, örtünme vakti gelmiş o coğrafyada. Mucize olsun istiyor. Gökkuşağı'nın altından geçince erkek olacağına inanıyor. Tarlaları geçip yağmur altında ufuk çizgisine kadar var hızı ile koşuyor ve eleğimsağmanın altından geçiyor. Dileği gerçekleşiyor ve erkek oluyor. Erkek olur olmaz o coğrafyada bir erkeğe yakıştırılan davranışları sergiliyor. Tüm bunların bir rüya olduğunu anlayıp uyandırıldığında kız çocuğu olarak gerçekliklerine geri dönüyor. 


Her öykü gibi giriş,gelişme,sonuç çizgisinde kurgulayıp soyutladığım Ömer Seyfettin "Eleğimsağma"  hikayesi ve Ayşe karakteri, var oluşunu geleneksel perspektif kurallarıyla oluşturuyor ve varlığını gök kuşağı ile gösterdiğinden kaçış noktalarından birini gök kuşağından alıyor. Algıyı, yeryüzünü tanımlama, algılanan coğrafyayı sınırlandırma gibi işlevleri olan ufuk çizgisi bu çalışmanın birleştiricisi olarak devam ederken (100 yıl önce) 1917 yılında yazılmış bu öykünün ve nice renkli ruhun sınırlar içine hapsedilmek istenen karakterine bir selam. 


lgbt art türkiye queer sanat

lgbt art





Boşluğa müdahale aynı mantık ile işleyen, boşlukta 2D-3D kütleler oluşturmamızı sağlanayan mimari çizim programı AUTOCAD ile yapılmıştır. CNC lazer kazıma ile 40x40cm MDF paneller üzerine kazınmış ardından selülozik sprey ve akrilik boyalar ile müdahalede bulunulmuştur. 

Coğrafya belirleyici ufuk çizgisi ortaya yine kullanıcısına boşluk sunan ve ardından projelerde sınırları verilere göre belirlediğimiz AutoCAD programında oluşmuştur. 



Eleğimsağma, ilk defa Yeni Mecmua Sayı 5,9 Ağustos 1917 (s.98-100) 'de yayımlanmıştır. 
Referans  -  YKY Ömer Seyfettin - Bütün Hikayeleri -2011 




Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

Aslında Özgürsün

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya