3D Printer Nedir?

Artisans Dergi - 3Dörtgen, Doğukan Güngör ile 3D Yazıcılar Üzerine





Hemen her gün sosyal medyada 3D yazıcıların kapasiteleri hakkında bazı haberlere, videolara rastlıyoruz. 3D printer ile üretilmiş kulak, ev, köprü vb. çılgın teknolojik gelişimler, üretimin teknoloji ile birleşiminde bilim kurgu gibi görünen, ürkütücü bir o kadar da hayran bırakıcı yüzünü gösteriyor. 

Ortaya çıkışı 1980'li yıllara dayanan, teknolojinin gelişimi ile günümüzde masa üstü kullanıma uygun hale gelen 3D Yazıcılar geleceğe yönelik avantaj ve dezavantajları ile çok şey vadediyor. Dünyanın ilk konsept 3 boyutlu yazıcı mağaza ve kafesi olan 3DÖRTGEN Pazarlama İletişimi Yöneticisi Doğukan Güngör'den 3Dörtgenin oluşumu ve 3D yazıcıların geleceği hakkında bize bazı bilgiler verdi. 


2013'te açılan 3Dörtgen Dünya'nın ilk konseptli 3D Yazıcı mağazası. Konsept mağaza 3 boyutlu yazıcı satışı, showroom, kafe ve teknik hizmet alanlarına sahip. Çok amaçlı hizmetteki amaç 3dörtgen'i yaşayan bir yer haline getirmek. Kullanıcısına sunduğu alanı bir "maker space" olarak tanımlayan Doğukan Güngör, oldukça aktif bir atölye ve etkinlik takvimleri olduğundan bahsediyor. 3Dörtgen Akademi bu konseptin bilgi ve deneyim paylaşılan platformu. Teknoloji ve maker hareketinin bir arada olduğu alan sadece 3 boyutlu yazıcıları değil yeni teknolojileri oldukça yakından takip ediyor.  Teknolojinin pazarlaması kısmında çok yol kat eden 3dörtgen, ülkemizde yeni sayılan teknolojinin tanıtımı, gösterimi ve deneyimlenmesi için oldukça çalışmış. Anaokulundan, Üniversitelere uzanan etkinlikleri ile bu teknolojinin geniş kesimlere ulaşması konusunda oldukça büyük adımlar atıyorlar. Çeşitli mekanlara 3D printer yerleştirmeleri ile bu teknolojinin görünürlüğünü daha da attırmayı hedefliyorlar. 


Masaüstü 3D yazıcı teknolojisi evlerimize girecek kadar kolaylaştı, gelişti, ucuzladı. Gelecekte 3 boyutlu yazıcılar eve girecek gibi bir cümle kurmak artık anlamsız çünkü evlere çoktan girdi. Türkiye'de oldukça fazla ev kullanıcısı var. Bu işin geleceği baskı malzemesinin gelişimi ile değişime uğrayacak. Şu anda kullanılan PLA ( bitki bazlı malzeme ) ve ABS ( petrol bazlı malzeme) akıllı ve komut verilebilir malzemeler değil. Bu teknolojinin bir sonraki adımı nanoteknoloji sayesinde akıllı malzeme basımı ile gerçekleşecek. "Bir 3D printerdan bir başka 3D printer üretilebilir mi?"sorusuna cevap olarak evet üretilir diyebileceğimiz malzemeler olduğu zaman tamamen geliştiğini söyleyebileceğiz.

İnternette gördüğümüz ev, organ üretimi gibi videolar elbette gerçek ancak o haberlere son kullanıcı ürünü gibi yaklaşmak biraz yanlış. Evet 3D, printer ile bir ev üretebiliriz. Ama inşaat firmalarının büyük ölçekli üretimlerde bu teknolojiyi kullanması mümkün olmadıkça artık bütün evler bu şekilde üretilecek diyemeyiz. İnternette gördüğümüz üretimler konsept üretimler ve deneysel, üzerinde halen çalışılan görüntüler. Örneğin inşaat sektöründe neden 3D üretim önemli diyecek olursak herhangi bir afet durumunda kısa sürede 3D printerdan bir mekan üretmek oldukça önemli bir gelişim olacaktır. Tıp konusunda ise estetik olarak üretim yapılabiliniyor doku olarak ancak henüz çok gelişmiş değil. Son 1,5 senede sanat konusunda çok fazla kullanım var. Özellikle heykeltraşlar, moda tasarımcıları, filmlerde set ve dekor tasarımı, takı tasarımcıları yoğun olarak kullanmaya başladı. Özellikle heykel konusunda oldukça oldukça hayat kolaylaştıran bir durum haline geldi. Moda sektöründe oldukça verimli bir çözüm ortağı oldu 3d printerlar. 





Bir yazıcıdan üretim yapabilmek için en önemli şeylerden biri tasarım bilgisine sahip olmak ama internette bir çok açık kaynakta hazır modeller var. Aklınıza gelebilecek her türlü ürünün var olduğu kütüphanelerden istenilen model seçilip basılabilir. Bizlerden sonraki nesiller zaten bu teknoloji içinde doğmuş olacakları için bu oldukça olağan bir teknolojii olacak. Ev tipi üretimde PLA ve ABS vardı ama artık metal ve ahşap karışımlı malzemeler mevcut ve daha dirençli ürünler basabiliyoruz. Endüstriyel olarak ise neredeyse bütün malzemeler ile baskı yapılabiliniyor.  Üretilmesi zor,zaman alan ve pahalı olan bir çok ürünü hızlı bir şekilde üretebiliriz. 

Zanaat konusunda avantajları prototip üretimini kolaylaştırma, zahmetsiz modelleme, hızlı üretim gibi konular. Deneyselliğe oldukça açık. Dezavantajı olarak el işçiliğinin azalmasını örnek gösterebiliriz. 


Bu yazı Artisans Dergi'nin 4. Sayısında yayımlanmıştır. 







Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya